سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 437

شهرداری که پاسخگو نیست و توبیخ را بر نمی‌تابد

در یکسال اخیر بعضی از رسانه‌ها و خبرگزاری‌ها در استان اعلام نمودند میزان تخلفات ساخت ‌و سازهای بدون پروانه در یزد تا رقمی به میزان 70 درصد افزایش یافته است. گرچه مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر اظهار می‌دارند در تلاش هستند این آمار را کاهش دهند و زمینه‌هایی فراهم نمایند تا مشکلات کمتر شده و مردم هنگام ساخت و ساز مجوزهای لازم را اخذ نمایند. اما اواخر آبان ماه اخبار منتشر شده حکایت از این داشت که 5 نفر از مدیران شهرداری از جمله شهردار یزد به دلیل تعلل در نظارت لازم بر ساخت و سازها و جلوگیری نکردن از تخلفات ساختمانی توبیخ شده‌اند. ضمناً شهردار از نحوه بازرسی انتقاد نموده است.
«حجت‌الاسلام «اکبر طالبی»رییس اداره کل بازرسی تلاش‌های مدیران شهرداری برای کاهش تخلفات ساخت و ساز را کافی ندانسته و می‌گوید روند ساخت و ساز در کنار نازیبا کردن چهره شهر، امنیت ساکنان را نیز کاهش داده است. وی می‌افزاید: اداره کل بازرسی استان با احساس نیاز ورود به عملکرد شهرداری درباره کاهش تخلفات ساخت و ساز، به ارزیابی عملکرد مدیران شهرداری در بازه زمانی 3 ساله منتهی به سال 93 اقدام کرده است. وی دستاورد این تحقیق و تفحص را محکومیت 5 نفر از مدیران شهرداری به تذکر و توبیخ همراه با درج در پرونده اعلام می‌کند و می‌افزاید: قطعا این احکام قابل اعتراض است و بعد از قطعیت اطلاع‌رسانی خواهد شد. این مسئول می‌گوید: تعدادی از مدیران شهرداری در حوزه نظارت بر ساخت و سازها و پیشگیری از تخلفات ساخت و ساز، عملکرد قابل قبولی نداشتند. طالبی درباره ورود پرونده‌های متعدد تخلفات ساخت و ساز به کمیسیون ماده 100 می‌گوید: انتظار داشتیم قبل از شناسایی این تخلفات، مدیران شهرداری از بروز آنها جلوگیری کنند که این انتظار محقق نشده است. وی از پیامدهای تخلفات ساخت و ساز را ضایع شدن حقوق شهروندان بیان می‌کند و می‌گوید: این نارضایتی به علت اجرا نشدن قانون است.
محمدرضا عظیمی‌زاده شهردار یزد که خود نیز در زمره مدیران توبیخ شده با درج در پرونده خدمت قرار دارد، این حکم را ناشی از سطحی‌نگری بازرسان سازمان بازرسی می‌داند. وی با طرح سوالاتی درباره عملکرد سایر دستگاه‌های مسئول در برخورد با تخلفات ساخت و ساز، توبیخ مدیران مناطق شهرداری از سوی سازمان بازرسی استان را برنمی‌تابد. وی می‌افزاید: تخلفات ساخت و ساز اژدهای 7 سری است که تنها یک سر آن در شهرداری قرار دارد و دستگاه‌های بسیاری در این موضوع دخیل هستند. شهردار یزد با تاکید بر این‌که نمی‌توان علت افزایش تخلفات ساخت و ساز را به گردن مدیران شهرداری انداخت، می‌گوید: باید دلایل واقعی بروز این مشکل بررسی شود و سطحی نگری چاره کار نیست. وی ادامه می‌دهد: مدیران شهرداری یزد از پاک‌ترین مدیران شهرداری در تمام کشور هستند و تخلفی مرتکب نمی‌شوند که آبرویشان زیر سوال برود. این مسئول اصلی‌ترین دلیل افزایش تخلفات ساخت و ساز در شهر یزد را بازدارنده نبودن عواقب ساخت و ساز بدون پروانه بیان می‌کند و می‌افزاید: زمانی که بهای تخلف کمتر از بهای دریافت پروانه ساختمانی است، حتی مدیران استان هم ساخت و ساز غیرمجاز را انتخاب می‌کنند... شهردار یزد اعلام کرده است: ماهانه به طور متوسط 150 تا 200 پرونده به هر یک از 6 کمیسیون ماده 100 شهرداری یزد وارد می‌شود. «محمدرضا عظیمی‌زاده» می‌افزاید: آرای تخریب همواره از سوی شهرداری‌های مناطق اجرا می‌شد اما به دلیل این‌که بازرسی از اجرای آنها مطلع نبوده است، مدیران مناطق موظف شدند که اجرای آرای تخریب را اطلاع‌رسانی کنند. وی با تاکید بر این‌که نباید اجرای آرای تخریب را در بوق و کرنا کرد، ادامه می‌دهد: اما مسئولان استان ما را مجبور کردند که این کار را انجام دهیم تا شاید متوجه عملکرد شهرداری شوند.»1
شهردار یزد توبیخ را بر نمی‌تابد و تاکنون به پرسش‌های متعدد مطرح شده در این نشریه از جمله در سرمقاله‌های شماره 386 و 410 و 421 و 427 پاسخ نداده و یا نخواسته به سئوالات و موضوعاتی که با احترام و رعایت ادب و انصاف ارائه گردیده جواب بدهد اما در پی گزارش بازرسی استان عکس‌العمل نشان داده و از جمله تخلفات ساخت و ساز را اژدهای هفت سر دانسته که تنها یک سر آن در شهرداری است، عملکرد بازرسی را سطحی‌نگری نامیده، مدیران شهرداری یزد را از پاکترین مدیران شهرداری در تمام کشور به حساب آورده و اظهار نموده چون جریمه تخلفات کمتر از وجهی است که متقاضیان باید برای صدور پروانه ساختمانی پرداخت نمایند مدیران استان هم ساخت و ساز غیرمجاز را انتخاب می‌کنند‍!!
گرچه باید با مطالعه و بررسی کامل و اطلاع داشتن از همه جوانب امر به دلایل عدم استقبال مردم از مراجعه به شهرداری برای درخواست صدور پروانه آگاهی پیدا کرد اما این نکته را نباید نادیده گرفت که افزایش بی‌رویه عوارض ساختمانی و اضافه نمودن درصدهای آن چنانی در هر سال می‌تواند یکی از دلایل بی‌توجهی مردم به اخذ مجوزهای لازم برای احداث ساختمان باشد نکته دیگر این که وقتی شهردار مدیران استان را نیز در این‌‌باره متخلف می‌داند که پای بند به اجرای قوانین و مقررات جمهوری اسلامی نیستند مردم عادی چه برداشتی از این نوع پاسخگویی خواهند داشت و آیا این امر تهمت و افترا به دیگر مدیران مسئول نمی‌باشد؟
عموم مردم این سرزمین از جمله شهروندان یزدی در این دو سال شاهد آشکار شدن و افشای اختلاس و ارتشاء و فساد اقتصادی زراندوزان و چپاولگران و زمین خواری و سوء استفاده عده‌ای از مقامات و مسئولان آن هم با ارقام نجومی بودند و به زندان افتادن دولتمردانی از دولت نهم و دهم تا سطح معاون رییس‌جمهور را دیده و از ضرر و زیان‌های هنگفت وارده به کشور آگاه شده‌اند و می‌دانند رییس دولت نهم و دهم خود را پاک‌ترین دولت تاریخ می‌دانست نویسنده این سطور چون اطلاع کاملی از موقعیت و وضعیت کارمندان شهرداری یزد ندارد شرعاً و قانوناً اظهارات شهردار را در این مورد حمل بر صحت نموده و ضمن احترام به یکایک کارمندان و مدیران شهرداری از عظیمی‌زاده شهردار یزد می‌پرسد چرا مدیران شهرداری در شهری با این وسعت پاسخ نمی‌دهند در دو سال اخیر تنها برای فاصله کوتاه بین میدان ابوذر و شهدای محراب چه مبلغ گزافی بابت دوباره و چندباره کاری جهت ترمیم و اصلاح پل زیر گذر میدان ابوذر و خیابان مذکور هزینه شده است؟ آیا می‌توانید یک خیابان و کوچه در یزد نشان دهید که حداقل یکسال بعد از آسفالت نمودن مجدد تخریب نگردیده و هزینه‌های فراوان روی دست مردم دارالعباده نگذاشته باشد؟
بعضی از مدیران میانی که حدود ده سال است مشکل ارباب رجوعی را حل نمی‌کنند و به دستورالعمل ما فوق هم توجه و عنایتی ندارند و مردم را دور سر می‌گردانند آیا در ردیف پاک‌ترین‌ها هستند؟
شهردار به ناچار باید پاسخ دهد مجموعه‌ای که تاکنون بیش از شصت درصد مصوبات شورای شهر را اجرایی نکرده آیا مشکل را از عملکرد اعضای شورا می‌داند که پی‌درپی دور هم می‌نشینند و مصوبه صادر می‌کنند یا مدیرانی در شهرداری هستند که توانایی اجرایی کردن تصویب نامه‌های شورا را ندارند؟ بدیهی است عده‌ای می‌توانند از پاک دست‌ترین‌ها باشند ولی توانایی انجام وظایف محوله اداری را نداشته باشند.
شهروندان حق دارند اگر در مورد عملکرد اداره و سازمانی ظن و گمانی بردند و به عنوان نمونه گفتند برای برخی از مدیران یا اعضای شورای شهر هنگام تفکیک یا صدور مجوز جهت احداث ساختمانی بر خلاف ضابطه تسهیلاتی قائل شده‌اند و یا یکی از بستگان آنها معاملاتی با شهرداری داشته‌اند به جا است مدیران شهرداری شفاف‌سازی کنند و با صراحت و قاطعیت صحت و سقم موضوع را با مردم در میان بگذارند چون بی‌توجهی و پاسخ ندادن نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه به شایعات دامن می‌زند و حداقل اعتماد به مجموعه‌ را کاهش می‌دهد.
دولت تدبیر و امید در ایران اسلامی و بالاترین مقام اجرایی استان در این شهر اعلام نمودند که مدیران در سال 1394 باید به انتقادات سازنده و پرسش‌های مطرح شده از طرف مردم و رسانه‌ها پاسخ دهند بنابراین می‌طلبد که مسئولان ذی‌ربط در فرمانداری و استانداری علاوه بر نظارت کامل به موقع تذکرات لازم را ارائه نمایند که این امر به صلاح و صواب نزدیک‌تر است.
به عنوان تذکری برای راقم این سطور حسن‌ختام مقاله به درج فرازی از شرح فرمان مولای متقیان حضرت‌ علی‌بن‌ابی‌طالب(ع) به مالک اشتر اختصاص می‌یابد:
«اگر یک مدیر نداند که مدیری فوق او قرار گرفته است که اداره مدیران و اجزای دیگری را که مجموعه اجتماع تشکیل می‌دهند به عهده گرفته است که خود این مدیر نیز به نوبت خود تحت اداره مدیر کل هستی است، هرگز از عهده کار مدیریت برنخواهد آمد. همچنانکه اگر یک انسان سیر کننده نداند که سیر او مورد سیر و نظاره است، لمس سطحی با چشم را به جای سیر تلقی می‌کند و اول خود را می‌فریبد و سپس دیگران را، و اول خرمن دیگران را آتش می‌زند و سپس خرمن خویشتن را.
مالکا! اگر به اصل اساسی توجه کنی که برتری تو بر مردم و قدرتی که به تو سپرده می‌شود قراردادی است که «به نسیم مژه بر هم زدنی خاموش است» هرگز به بیماری خود باختن دچار نخواهی گشت. اگر بدانی این فوقیت و قدرت قراردادی در تحت سلطه فوقیت و قدرت حقیقی و مطلق است که هیچ گونه فرار از او برای هیچ کس امکان‌پذیر نیست هرگز مرض کبر و غرور در مدیریت گریبان ترا نخواهد فشرد.»2

مدیرمسئول

پی نوشتها :
1- سایت یزد فردا، 28/8/94، کد خبر 114511
2- «حکمت اصول سیاسی اسلام»، علامه محمد تقی جعفری، صفحه 196